6.12.2017

SATA VUOTTA SISUA

Otsikkoni on vähättelyä. Vain sata vuottako? Ehei. Suomalaiset ovat olleet sisukkaita jo kauan. Niin pitkään, ettei sitä ole kukaan nykyisin elossa oleva ehtinyt alusta asti näkemään. Ja se sisukkuus on säilynyt läpi vuosien. Siitä minä olen suomalaisena ylpeänä. Sanasta, jota ei voi kääntää täydellisesti millekään toiselle kielelle. Sanasta, joka on paljon enemmän kuin pelkkä sana.
Mä oon ylpeä myös vapaudestamme. Siitä, miten jokainen saa olla tasan sitä mitä haluaa, ilman että tarvitsee olla mitään. Vaikka aina voikin parantaa, Suomi on vapaudessaan ainutlaatuisen hieno. Sananvapaus, uskonnonvapaus, vapaus valita omista asioistaan... Niistä mä oon ylpeä.
Oon ylpeä siitä, miten suomalaiset tunnetaan maailmalla. Juroina, epäsosiaalisina, jääkarhuja takapihoiltaan paimentavina juntteina. Ihanan suloinen mielikuva, jota tekisi mieli kutittaa leuan alta ja rutistaa. Pidän nimittäin siitä, miten me suomalaiset saamme yllättää kerta toisensa jälkeen sillä, miten väärässä meistä ollaan. Ehkä me tosiaan emme hyppää suukottelemaan jokaista uutta naamaa, mutta jääkarhuja meiltä ei ainakaan löydy. Ja silloin, suomalaisen hykerrellessä näille mielikuville, saavat ulkomaalaiset huomata miten väärässä he meistä ovatkaan.
Oon ylpeä paljosta muustakin. Saunasta, koulutuksesta, demokratiasta, puhtaasta luonnosta... Kaikkia ylpeydenaiheita ei voi listata yhteen postaukseen. Ylpeyteni on kuitenkin helppo tiivistää yhteen lauseeseen; Mä oon ylpeä Suomesta ja siitä, että saan kutsua itseäni suomalaiseksi.

8 kommenttia:

 1. Ihana postaus ja onnea satavuotiaalle Suomelle! Luullaanko muuten ulkomailla että Suomessa on jääkarhuja? :,D Ai että tää sai mut huvittuneeksi! Ajatuskin hymyilyttää :D Vaikka oishan se ihanaa, jos pari jääkarhua talsisi pihalla! <3

  www.hunajahetki.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin luullaan! Ainakin monet alle 18-vuotiaat kaverini ulkomailta ovat aidosti hämmästyneet kerrottuani, etteivät jääkarhut kuulu Suomen luontoon :D Kieltämättä muutama valkoinen karvakasa olisi aika suloinen näky :3

   Poista
 2. Ihan sikahyvä teksti Erja! Sisu on kyllä niin ihana sana, varsinkin just ton takia, että sitä ei voi kääntää muille kielille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Sisu on ehottomasti mahtava sana <3

   Poista
 3. Ihana postaus! Olen samaa mieltä kanssasi :)

  VastaaPoista
 4. Oon täysin samaa mieltä sun kans! Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mahtava kuulla! :D Myöhästyneesti kiitos samoin <3

   Poista