7.1.2018

NUSSIKAA, NAISET

(Kaikki tämän postauksen kuvat ovat Instagramista käyttäjän feminist tililtä)

"Miksi sä oot muka niin kauhean feministi?" eräs kaverini kysyi multa iloittuani ysiluokalla siitä, että kaikille jaettiin Chimamanda Ngozi Adichien kirja Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä .
Ai miksikö? Koska mä haluan kaikille samat oikeudet. En pelkästään naisille, vaan myös miehille, kaikille siltä väliltä, eri-ikäisille, ja -värisille... Ihan kaikille. Feminismi ei ole koskaan ollut mun silmissä sellaista "Hurraa, nyt sorretaan miehiä!" Mulle feminismi on todellakin sitä, ettei ketään laiteta huonompaan asemaan. Mikäli se tarkoittaa sitä, että täytyy tukea naisten oikeuksia, sitten niitä täytyy tukea. Se puolestaan ei tarkoita sitä, että miesten oikeuksilta vietäisiin pohja, kuten monet vaikuttavat automaattisesti ajattelevan. 
Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, saako nainen olla "lutka", "jakorasia", "horo", "fuckgirl"... Eli  rumiksi mielletyistä sanavalinnoista huolimatta pohjimmiltaan kysymys on "Saako nainen pitää seksistä?"

Mua ottaa ainakin päähän ja lujaa, kun joku kutsuu toista sanotaan nyt vaikka lutkaksi. Ihan vain siksi, että nainen on ollut sängyssä useiden miesten/naisten kanssa. Monet tuntuvat nyrpistelevän nenäänsä sille, mikäli nainen "paljastuu jakorasiaksi". Kertokaa mulle, miksi asia on näin? Mitä pahaa siinä on, jos joku nauttii seksistä? 
Pahinta lutka-puheet ovat mielestäni silloin, kun puhuja on toinen nainen. Ei siksi, että "miehiltä sellaiseen höpötykseen on totuttu". Ei alkuunkaan siksi. Vaan siksi, että nainen, joka todennäköisesti sanoo itseään feministiksi, halveksuu toista naista. Miten me naiset saamme muutoksen aikaan, mikäli emme onnistu pitämään yhtä? 

Feminismi on kuitenkin kaikilta osin paljon puhuttu aihe. Kun Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä alkoi levitä kouluissa, pöydälle nostettiin se, saako kouluissa puhua feminismistä. Sen ihmettelyn kuultuani halusin hakata päätäni seinään ja huutaa niin kovaa kuin kurkusta lähtee. Kouluissa puhutaan jatkuvasti tasa-arvosta ja sen tärkeydestä, mutta kun yhdelle tasa-arvoa kannattavalle ryhmälle annetaan nimi, siitä tulee heti jokin ääriliike. Voi vagina sentään.
Mä siis tuen feminismiä ja miellän itseni feministiksi. Mä tuen sitä, että naisen euro olisi kahdeksankymmenen sentin sijaan sata senttiä. Mä tuen sitä, että nainen saa pukeutua vesirajaa hipovaan hameeseen, koska hän voi. Ei siksi, että hän olisi lutkamainen. Mä tuen sitä, että jokainen saa levittää jalkojaan tasan niin paljon kuin haluaa. Mä tuen sitä, ettei feministejä hyssyteltäisi. Olen samaa mieltä Chimamanda Ngozi Adichien kanssa. 

Meidän kaikkien todella pitäisi olla feministejä.
Ps. Voin ylpeästi kertoa, että kaverini, joka kysyi, miksi oon feministi, kuunteli perusteluni, naurahti niiden jälkeen ja totesi olevansa kai sitten itsekin feministi.

12 kommenttia:

 1. Wau, nyt oli osuvaa tekstiä!

  https://worldbypinja.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Hyvin ja asiallisesti kirjotettu teksti loistavasta aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Feminismi ei ole koskaan liian käsitelty aihe!

   Poista
 3. Eihän tässä voi muuta sanoa kuin veit sanat mun suustani! Todella hyvin, tiiviisti ja napakasti kirjoitettu teksti. Tykkäsin tooosi paljon♥ Oon viime aikoina pohtinut samaa hommaa, että mikä hitto siinä on,kun kutsutaan lutkaksi/huoraksi, jos joku nyt tykkää seksistä. Ja oon samoilla linjoilla siinä, että hirveää on kuulla toisen naisen suusta sitä nimittelyä. Mua usein ärsyttää just se, että jos sanoo itseään feministiksi, niin sitten saa selitellä sitä, että yhtälailla miestenoikeudet on tärkeitä. Ihan kuin se olis joku joko-tai-juttu. Kaipa tääkin on sellasta hidasta ja jatkuvaa muutostyötä, joka ottaa aikaa.

  http://anskisss.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla <3 Ketään ei kyllä pitäisi kutsua millään sellaisella nimellä, jolla puhuteltava ei halua tulla kutsutuksi. Miesviha ei tosiaankaan liity feminismiin, ihan naurettava väite! Kyllä tää tästä kehittyy, jos ei päivä kerrallaan, niin vähintäänkin sukupolvi kerrallaan :)

   Poista
 4. Tää on niin tärkeä aihe. Lukiossa muistan, kun mun kaveriporukkanikin sanoi joitain tyttöjä lutkiks, kun ne oli sellaisia että ne "antoi kenelle vaan". Mäkin olin siinä mukana, vaikka jos olisin ajatellut ees vähän pitemmälle, olisin kyllä tajunnut, että tuollainen puhe on ihan naurettavaa. Muutenkin tuohon "se antaa ihan kaikille" liittyy sellainen kummallinen ajatus, että nainen antaa miehen mieliks eikä siks että itse haluaa! Muutettavaa on. Tuo pamfletti löytyy myös omasta hyllystä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhut kyllä asiaa! Muutettavaa on ihan todella paljon, mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa :)

   Poista
 5. Olipas harvinaisen hyvin tiivistetty ja asiallinen puheenvuoro aiheesta. Hyvä sinä! :) Terkuin uusi lukija :)

  http://viivyvierellain.blogspot.fi/

  VastaaPoista