18.3.2018

BECHDELIN TESTI

Alison Bechdelin luoma testi, joka tunnetaan nimellä Bechdel test, eli Bechdelin testi, on saanut alkunsa Becheldin sarjakuvastripissä The Rule. Strippi ilmestyi jo vuonna 1985, mutta siinä esiintyvä käsite on silti valitettavan tuntematon.
Niille monille, jotka eivät vielä tiedä mitään Bechdelin testistä, kerrottakoon, että testin voi läpäistä ainoastaan elokuva (tai miksei myös kirja), joka täyttää seuraavat kolme kriteeriä;
 1. Mukana on vähintään kaksi nimettyä naista...
 2. ...jotka puhuvat keskenään...
 3. ...jostakin muusta kuin miehistä.
Eikö kuulostakin helpolta testiltä? Äkkiseltään kyllä, mutta kun aletaan käymään läpi elokuvia ja kirjoja, joissa nämä kriteerit täyttyvät, homma muuttuu melkoisen nopeasti vaikeaksi. Lista Bechdelin testin läpäisseistä leffoista löytyy julkaisuvuoden mukaan järjestettyinä klikkaamalla tästä
Muutamana esimerkinnä läpäisseistä mainittakoon vaikkapa Labyrintti - Tappava lääke, Kaunotar ja hirviö, Fifty shades darker ja Tuntematon sotilas. Leffoja, jotka eivät läpäise Bechdelin testiä, ovat muun muassa Tarzan, The Mummy ja Suuri puhallus. Eikö olekin aika järkyttävää, miten isot ja tunnetut leffat pyörivät niin tiiviisti miesten ympärillä, etteivät naiset puhu keskenään mistään muusta kuin miehistä - jos edes puhuvat! Ja mikäli listasta karsittaisiin leffat, jotka läpäisevät testin vain nipin napin, kuinkahan lyhyeksi lista muuttuisi? 
Innokkaana lukijana ja leffoista nauttivana ajattelin ryhtyväni julkaisemaan täällä blogin puolella postauksia, joissa esittelen kirjoja ja leffoja, jotka oon itse todennut Bechdelin testin läpäiseväksi. Näitä kirjoja ja leffoja saa myös ehdottaa! 

Mitä leffoja ja kirjoja te tiedätte, jotka läpäisevät Bechdelin testin? Kuuluuvatko suosikkijulkaisujanne niihin?

6 kommenttia:

 1. Ihan mahtava testi ja hyvä idea kirjoittaa siitä tänne! :)

  VastaaPoista
 2. Mä en ollut tästä aiemmin kuullutkaan, mutta nyt kun alan miettimään, niin tuollaisia kirjoja ja leffoja on oikeasti tosi vaikea nimetä! Mun mielestä on tosi hyvä idea, että alat julkaisemaan postauksia, jotka läpäisee tän testin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Noin puolet kaikista maailman leffoista kyllä kuuluvat läpäiseviin - mutta miksiköhän niistä niin harvat saavuttavat suosiota?

   Poista
 3. Olipas mielenkiintoinen tuo testi! Kun tuota alkaa kunnolla pohtimaan, eipä ainakaan Hollywood-elokuvien joukosta ole kovin helppoa keksiä testin läpäiseviä leffoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja se on kyllä valitettavan totta, etteivät Bechdelin testin läpäisevät leffat jostakin syystä saavuta suosiota :/

   Poista